Оглавление книги "Мысли при чтении Святого Писания" Закрыть окно

1-е ПОСЛАНИЕ К СОЛУНЯНАМ СВЯТОГО АПОСТОЛА ПАВЛА

Гл. 1, ст. 9 и 10. Христиане! Вы живете с тем, чтобы работати Богу живу и истинну и ждати Сына Его с небес, Егоже воскреси из мертвых, Иисуса, избавляющаго нас от гнева грядущаго.

И так надобно нам непременно в этой жизни служить Богу со страхом, верою и добрыми делами и ждать на суд Сына Божия, Господа нашего Иисуса Христа.

Гл. 2, ст. 3 и далее. Утешение наше не от прелести, ни от нечистоты, ни лестию: но якоже искусихомся от Бога верни быти прияти благовествование, тако глаголем, не аки человеком угождающе, но Богу искушающему сердца наша. Никогда же бо в словеси ласкания быхом к вам, якоже весте, ниже в вине лихоимания: Бог свидетель: ни ищуще от человек славы, ни от вас, ни от инех: могуще в тяготе быти, якоже Христовы Апостоли, но быхом тиси (тихи) посреде вас, якоже доилица греет своя чада. Тако желающе вас, благоволихом подати вам не точию благовествование Божие, но и душы своя, занеже возлюблени бысте нам. Помните бо, братие, труд наш и подвиг: нощь бо и день делающе, да не отяготим ни единаго от вас, проповедахом вам благовествование Божие. Вы свидетеле и Бог, яко преподобно и праведно и непорочно вам верующым быхом, якоже весте, зане единаго когождо вас, якоже отец чада своя, моляще и утешающе вас, и свидетельствующе вам ходищи достойно Богу, призвавшему вы в Свое Царство и славу.

Какой язык! Это язык самого нежного отца, который любит детей своих совершенно бескорыстно, — даже больше, чем язык отца! Это язык любви самой святой и возвышенной, любви Божией!

Сличим мы свои поступки со словами Апостола: мы — тоже проповедники. Так ли мы бескорыстны, есть ли в нас любовь к пасомым?

Гл. 3, ст. 2—8. Мы должны утверждать и утешать нашею верою пасомых в их скорбях, что мы на сие истое учинени есмы в этой жизни. Егда у вас бехом, говорит Апостол, предрекохом вам, яко имамы скорбети, еже и бысть, и весте. Сего ради и аз ктому не терпя, послах (не утерпел, чтобы не послать справиться) разу мети веру вашу, да не како искусил вы искушаяй (диавол), и вотще будет труд наш. Ныне же пришедшу Тимофею к нам от вас и благовестившу нам веру вашу и любовь, и яко имате память о нас благу, всегда желающе нас видети, якоже и мы вас: сего ради утешихомся, братие, о вас, во всяцей скорби и нужде нашей, вашею верою: яко мы ныне живи есмы, аще вы стоите о Господе.

Вот любовь отца к детям в самой высокой степени! Апостол беспокоился, не поколебалась ли вера его чад, рожденных благовествованием Христовым, но услышав, что она не поколебалась, и узнавши о любви их к себе, утешился и успокоился в скорбях и лишениях своих, которые были так велики у него. Он почитает себя как бы воскресшим при вести о их вере: Мы живи есмы, аще вы стоите о Господе.

Ст. 12—13. Вас Господь... да избыточествит любовию друг ко другу и ко всем... во еже утвердити сердца ваша непорочна в святыни (веры) пред

Богом и Отцем нашим, в пришествие Господа нашего Иисуса Христа со всеми святыми Его.

Молитва Апостола, вероятно, была действительна. Мы так же должны молиться об этом.

Гл. 4, ст. 1—9. Братие, просим вы и молим о Христе Иисусе, якоже прилете от нас, како подобает вам ходити и угождати Богови, якоже и ходите, да избыточествуете паче: весте бо, какова повеления дахом вам Господем Иисусом. Сия бо есть воля Божия, святость ваша, хранити себе самех от блуда, и ведети комуждо от вас свой сосуд стяжавати во святыни и чести, а не в страсти похотней, якоже и языцы не ведящии Бога. ...Не призва бо нас на нечистоту, но во святость... Отметаяй нас, наставников, не человека отметает, но Бога, давшаго Духа Своего Святаго в нас*. О братолюбии же, не требуете, да пишется к вам, сами бо вы Богом учени есте (чрез Апостола), еже любити друг друга.

Ст. 14. Аще веруем, яко Иисус умре и воскресе, тако и Бог умершыя во Иисусе приведет с Ним... Мертвии о Христе воскреснут первее (живых оставшихся)... и купно с ними будем восхищени на облацех в сретение Господне на воздусе, и тако всегда с Господем будем.

Вот отраднейшее упование для христианина.

Гл. 5, ст. 2. ...День Господень, яко тать в нощи, тако приидет.

Ст. 4—10. Вы же, братие, несте во тме, да день вас якоже тать постигнет: ecu бо вы сынове света есте и сынове дне: несмы нощи, ниже тмы. Темже убо да не спим, якоже и прочий, но да бодрствуим и трезвимся. Спящий бо в нощи спят, и упивающийся в нощи упиваются. Мы же, сынове суще дне, да трезвимся, оболкшеся в броню веры и любве и шлем упования спасения, яко не положи нас Бог во гнев, но в получение спасения Господем нашим Иисус Христом, умершим за нас, да, аще бдим, аще ли спим, купно с Ним живем. (Выше ночь разумеется нравственная.)

Ст. 12. Знайте труждающихся у вас, и настоятелей ваших о Господе... и имейте их по преизлиха в любви за дело их... О нас это говорится.

Ст. 16—19. Всегда радуйтеся. Непрестанно молитеся. О всем благодарите: сия бо есть воля Божия о Христе Иисусе в вас. Духа не угашайте.

Вот Святая Троица!

Ст. 24. Верен Призвавши нас в вечную славу Свою, Иже и сотворит, выполнит Свое призвание.

2-е ПОСЛАНИЕ К СОЛУНЯНАМ СВЯТОГО АПОСТОЛА ПАВЛА

Гл. 1, ст. 3. Благодарити должни есмы Бога всегда о вас, братие, якоже достойно есть, яко превозрастает вера ваша, и множится любовь единаго коегождо всех вас друг ко другу.

О, если бы мы, пастыри стада Христова, могли сказать то же, что и Апостол. Но мы, кажется, лишены этого счастия: в наше время многие из христиан живут почти без веры; любовь также на самой низшей степени у большей части последователей Христовых, если только можно назвать таковых последователями.

Ст. 7—12. Братия, мы должны с несомненностию ожидать откровения (явления) Господа Иисуса с небесе, со Ангелы силы Своея (с сильными Ангелами Своими), во огни пламенне дающаго отмщение не ведущым Бога и не послушающым благовествования Господа нашего Иисуса Христа: иже муку приимут, погибель вечную от лица Господня и от славы крепости Его, егда приидет прославитися во святых Своих и дивен быти во всех веровавших, яко уверися свидетелство наше в вас (верно свидетельство наше о вас), в день он. За сие и молимся всегда о вас, да вы сподобит званию (небесному) Бог наш и исполнит всяко благоволение благости и дело веры в силе, яко да прославится имя Господа нашего Иисуса Христа в вас, и вы в Нем, по благодати Бога нашего и Господа Иисуса Христа.

Итак, вечная мука несомненна для упорных грешников: это известно как отсюда, так и из многих других мест Священного Писания. Но Бог прославится при втором Своем пришествии во всех святых Своих в Своей бесконечной благости; Апостол верил, что и обращенные им христиане, верно, сподобятся Небесного Царствия в страшный день Суда {уверися свидетелство наше в вас в день он). Об этом он и молился всегда. Помолись, Апостоле Христов, и о нас, да и нас сподобит Бог наш небесного звания.

Гл. 2, ст. 13. Мы должни есмы благодарити Бога всегда о вас, братие возлюбленная от Господа, яко избрал есть вас Бог от начала во спасение во святыни духа и веры истины, в неже призва вас благовествованием нашим, в получение славы Господа нашего Иисуса Христа...

Ст. 16. Сам же Господь наш Иисус Христос, и Бог и Отец наш, возлюбивый нас и давый утешение вечно и упование благо в благодати, да утешит сердца ваша и да утвердит вас во всяцем слове и деле блазе.

Слова до 16-го стиха мы можем приложить и к себе: и нас избрал Бог от начала во спасение... в неже призва нас с младенчества благовествованием, или лучше: Крещением к получению славы Господа нашего Иисуса Христа в будущем веке. Только мы должны жить достойно своего призвания. Да утвердит и нас Господь во всяцем слове и деле блазе.

Гл. 3, ст. 1—2. Молитеся, братие, о нас, да слово Господне течет и славится... и да избавимся от злых и лукавых человек: не всех бо есть вера, то есть не все способны принять христианскую веру.

Ст. 7—10. ...Не бесчинновахом у вас, ниже туне хлеб ядохом у кого, но в труде и подвизе нощь и день делающе, да не отягчим никогоже от вас: не яко не имамы власти, но да себе образ дамы вам, во еже уподобитися нам. Ибо егда бехом у вас, сие завещавахом вам, яко аще кто не хощет делати, ниже да яст.

О, если бы и мы могли сказать то же, что Апостол Христов! Но мы, надобно сознаться, часто туне хлеб яд им, а иногда даже и бесчинствуем в глазах своих прихожан. Не в труде и подвизе нощь и день делающе, как апостолы, а в лености и нерадении, не думая ни об одном из своих детей духовных, проводим мы свое время. Иногда, точно, в труде и подвизе проводим мы время, но в каком труде?

Оглавление
Сайт управляется системой uCoz